KUCING dijadikan SAJIAN.. meh singgah


Rupanya kucing menjadi salah satu sajian kegemaran di kawasan China Selatan. Dalam setahun empat juta ekor kucing liar China ditangkap, kemudian dibunuh untuk dijadikan sajian.

"Biasanya kami mengumpul kucing-kucing liar itu lalu menjualnya ke restoran berdekatan di Wilayah Guangdong dan Guang Xi," kata salah seorang penangkap kucing, Zhou, kepada China Daily, kelmarin.

Daging kucing, kata Zhou, banyak diambil untuk keperluan diet. Harganya 10 yuan per kilogram. Di Ghuangdong, daging kucing merupakan bahan utama dalam hidangan tradisional mereka. "Dalam sehari saya boleh mendapat 70-80 ekor kucing," katanya.

Zhou mendedahkan kucing yang ditangkapnya biasanya liar dan berada di jalanan. "Namun memang ada harga khas untuk kucing hitam," ujarnya sambil tidak menerangkan alasannya.

Feng Dongmei, seorang aktivis perlindungan haiwan di Hong Kong, mengakui daging kucing memang jadi sajian popular di China. Namun menu kucing sangat jarang ditemui di pusat bandar. "Biasanya pemakannya dari kalangan usia lanjut, sukar untuk menghentikan kebiasaan mereka," ujarnya.

Tidak ada data statistik rasmi soal populasi kucing di seluruh China sekarang ini. Namun beberapa sumber organisasi perlindungan haiwan mengatakan sekurang-kurangnya empat juta kucing mati dibunuh untuk dijadikan santapan para orang tua di China Selatan, tahun lalu.


so ape perasaan uols bile baca kucing dijadikan sajian dinegara china. Sungguh kejam kan.. time cik dee tulis blog ne byk gak gambar2 cik dee tgk.. tp cik dee xsampai hati nak publishkan kat blog cik dee..

seriusly uols.. ade juge manusia mcm ni.. byk lg kot binatang lain yg boleh dimakan tp kenape mesti kucing.. xcukup ke katak ngan ular yang dijadikan sajian utk mereka setiap hari..

huh..!!~ sungguh xmasuk akal...kucing ne pembawa rezeki.. percayalah.. mereka juga ade hak utk hidup.. hidup dimuka bumi Allah.. 

Comments

Popular Posts