semudah 1.. 2.. 3..

Assalamualaikum dan Morning everyone..

seperti yang dijanjikan yaya kepade ila a.k.a lurvestiffler.. ne tutorial yang simple..nk kate tutorial tu x la.. cuma pengenalan blog saje.. so pade mereka yang br menceburi dunia blog.. bleh la belajar serba sedikit entry2 yang berjaye yaya auto publishkan.. so segale ye Auto yea.. thats mean yaya mmg xde dpn pc.. :)

ok.. bile kite dah start log in email dan password blog.. kite akan jumpe die punye dashboard


1) Dashboard
2) New Post - untuk kite mulakan menulis blog..
3) blog yang kite follow * nanti yaya bgth..mcmane kite nak follow blog tersebut..




kemudian bile kite dah click new post die akan keluar window mcm nih.. thats mean kite dah boleh menulis ape saje yang ade dalam akal fikiran.. * biase ye menulis blog ne adalah untuk meluahkan isi hati penulis tu sendiri.. then xde kene mengena ngan org lain.. hak owner blog jd ske hati la kan nak tulis ape.. tul x..? *

ok so yang no 1 tu utk letak tajuk.. no 2 tu ruangan utk menulis .. setelah selesai bleh click pulish post..

then kalo nak buat auto publish mcm yaya buat skrg ni.. just click post options then adjust die ye setting jam yang terletak belah kanan skali..


biase ye kite just adjust yang no 1 tu je.. tarikh tu nak adjust boleh juge..kalo kite nak publishkan entry kite esok hari.. ok contoh ye kan tarikh tu.. 12/13/11.. jd kite tukar la ke 12/14/11 dan jam ye kul 8:20 AM..dan die akan auto pergi ke besok hari... pastu bile dah click publish post die akan keluar satu list berstatuskan schedule.. jgn risau entry uols semua xhilang.. dia akan publish dgn sendiri ye..

ok selain tu kite boleh masukkan gambar.. utk memberi kesan yang menarik pada entry kite.. dan mcm2 boleh kite lakukan dengan blog ini.. so nantikan entry semudah 1..2..3.. ( Part 2 )


p/s : Good Luck

Comments

Popular Posts